Mire jók az ipari hűtőszekrények

Mire jók az ipari hűtőszekrények
5 (100%) 1 szavazat

Mire jók az ipari hűtőgépek?

ipari hűtőgép
ipari hűtőgép

Az ipari hűtőgépek a laikusok számára ismeretlen berendezések lehetnek, de akik dolgoztak már vendéglátásban, azoknak ismerősen csenghet a nevük és az, hogy miben is különböznek például az otthoni hűtő berendezésekhez képest. Az alábbi cikk arra próbál fókuszálni, hogy mire is jók az ipari hűtőgépek és milyen előnyöket nyújthatnak akár a most induló éttermi vállalkozások számára.

Ipari hűtőgépek kapacitása

Az ipari hűtőgépek esetén, az átlagos fogyasztók számára szánt hűtőkkel szemben természetesen jóval nagyobb a tárolókapacitása. Míg egy sima hűtőben nagyjából 1-3 napi élelem tárolható, addig az ipari hűtőgépekben ennek többszöröse. Természetesen a belső kapacitás függ attól, hogy hány polcos kivitelt választunk.

Az ipari hűtőgépek esetén a kapacitás 200 litertől egészen 1400 literig is terjedhet, melyek már egészen professzionálisnak mondhatók és egy nagykonyha alapanyag-ellátását is képesek ellátni a bennük tárolt termékekkel.

Többféle kapacitású ipari hűtőgép között válogathat és az ipari hűtőgépek árait is megismerheti az anvalor.hu vendéglátóipari gép forgalmazó webáruházban.

Ipari hűtőgép típusok

Míg az átlag felhasználó otthonában többnyire csak egy kombinált hűtőszekrényt használ, mely rendelkezik külön hűtőrésszel és egy szerényebb méretű fagyasztó résszel. Addig az ipari szektorban ezeket teljesen elkülönülve is megtalálhatjuk az alábbiak szerint kategorizálva:

  • ipari hűtőszekrény

  • ipari fagyasztószekrény

  • ipari kombinált hűtő- és fagyasztószekrény

  • ipari hűtő- és fagyasztóláda

  • sokkoló hűtő

de ezen felül még olyan hűtő funkcióval rendelkező gépekkel is találkozhatunk a piacon, mint a :

  • hűtött munkaasztal

  • feltéthűtő

  • saláta hűtő

  • jéggép

Az ipari hűtőszekrények gyakorlatilag arra szolgálhatnak egy konyhán, hogy az előkészítésre váró alapanyagok tárolhatók benne, míg felhasználásra nem kerülnek.

Az ipari fagyasztószekrények ezzel szemben a tartós tárolást szolgálják, így a beszerzett drága alapanyagok hosszabb ideig is tárolhatók, anélkül hogy elveszítenék frissességüket.

A kombinált típus gyakorlatilag ugyanaz, mint az átlagfogyasztók számára szánt típus, csupán nagyobb kivitelben és teljesítménnyel.

A hűtőládák szintén az alapanyagok tárolását szolgálhatja, nagyobb kapacitásának köszönhetően több mindent tárolhatunk bennük, viszont le kell mondanunk az anyagok csoportosíthatóságáról.

A sokkoló hűtők az áru valóban frissen tartását segíthetik elő, hiszen az alapanyagokban található vizet rögtön megdermesztik és nem hagyják, hogy jégkristályok alakuljanak ki, amik károsíthatják a hozzávalókat.

Egyéb hűtőberendezések

Egy úgynevezett hűtött munkaasztal egyszerre láthatja el a hűtő- és mélyhűtőszekrények, illetve a munkaasztalok feladatát is. Egy ilyen berendezés meglétekkor az alapanyagok tárolása és az ételek elkészítése ugyanott történik, ezáltal az elkészítési idő is lerövidül, mely egy éttermi vállalkozás szempontjából közel sem elhanyagolható előny.

A feltéthűtők és salátahűtők szintén hasonló célt szolgálnak, hiszen az ebben tárolt alapanyagok hűthetőek maradnak, de gyakorlatilag bármikor felhasználhatóak, ha a helyzet úgy kívánja.

Amiről még érdemes szót ejteni az a jéggép használata. Szinte minden olyan vendéglátóegységben, ahol italokat, koktélokat szolgálnak fel, szükség van egy jégkészítő gépre. Ezen berendezések esetén fontos, hogy olyan berendezés legyen, ami minden nap biztosítja a szükséges mennyiségű jeget.

Ipari hűtőgépek előnye

Az ipari berendezések esetén kétségtelen, hogy a legnagyobb előny a megnövelt kapacitásból származik. Egy-egy megfelelő kapacitással ellátott berendezés, egy vendéglátó egység akár több napi kapacitását is képes ellátni zökkenőmentesen.

Ráadásul ahogy a magánszektor esetében, úgy a vállalkozói részről is igény mutatkozik az energiatakarékos megoldásokra, melynek az ilyen ipari berendezések teljességgel képesek eleget tenni.

Összefoglalva:

A különböző típusú hűtőgépek más-más funkció ellátására lehetnek alkalmasak, de jól megválasztva a kivitelt és a kapacitást éttermi vállalkozásunkat sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg egy jó hőtőgép kiválasztásával.